Jak wybrać smoczek dla niemowlaka?

Wybór właściwego smoczka dla niemowlaka to nie lada wyzwanie. Od podjętej decyzji zależy bowiem rozwój zgryzu, mowy, a nawet to, przez ile czasu niemowlak będzie chciał pić mleko z piersi. Źle dobrany smoczek może wpłynąć na zahamowanie rozwoju wyrostków zębowych i spowodować, że wyrzynające się ząbki będą krzywo rosły. Jaki smoczek dla niemowlaka powinno się więc wybrać?

Właściwa budowa
Pierwszym z istotnych aspektów jest budowa smoczka. Przede wszystkim rączka dla dziecka powinna być dobrze zamocowana i gładka, by żadne ostre brzegi nie skaleczyły niemowlaka. Tarcza smoczka, czyli część przylegająca do skóry wokół ust, musi być dopasowana wielkością do twarzy dziecka. Nie może też zasłaniać noska, dzięki czemu zapewniona będzie odpowiednia cyrkulacja powietrza między smoczkiem a ustami malucha. Strona, od której tarcza przylega do skóry, musi być ponadto bardzo delikatna, by podczas ssania nie podrażniała ani nie uciskała.

Główka smoczka
W sklepach można znaleźć smoczki z główkami wykonanymi z silikonu, kauczuku oraz lateksu. Smoczki silikonowe są bardziej trwałe, nie mają też zapachu ani smaku. Najważniejszy jest jednak nie materiał, z którego wykonana jest główka, ale jej kształt i miękkość. Powinna bowiem ona przypominać kształtem kobiecą brodawkę i podczas ssania tak samo się zachowywać. Gumka musi być też lekko spłaszczona od strony języka, natomiast lekko wypukła od strony podniebienia. Ważna jest także miękkość główki. Końcówka powinna pozostać miękka w części, która znajduje się w buzi, natomiast twardsza w części, która podczas ssania znajdzie się między wargami. Dzięki temu podczas korzystania ze smoczka mięśnie odpowiedzialne za prawidłowy rozwój zgryzu i aparatu mowy będą stymulowane w sposób taki, jak przy ssaniu piersi.

Na co zwrócić uwagę podczas zakupu smoczka?
Ważne, by smoczek na opakowaniu miał umieszczoną informację o ateście albo posiadał symbol CE czy EN1400 oznaczający zgodność z normami europejskimi. Znaczenie ma także zawartość BPA. Smoczki „BPA free” to takie, które w swoim składzie nie mają bisfenolu A, czyli chemicznego utwardzacza groźnego dla organizmu.

This page uses cookie files to provide its services in accordance to Cookies Usage Policy. You can determine conditions of storing or access to cookie files in your web browser.
Close
pixel