Jak mus to mus, najlepiej zdrowy i świeży - Nasze przepisy na smaczne musy dla dzieci

Wszyscy specjaliści zalecają regularne karmienie szkraba świeżymi produktami, w tym owocowo-warzywnymi koktajlami i musami. Pomagają one we wprowadzaniu pełnych, domowych posiłków do diety niemowlaka. Prezentujemy szereg ciekawych przepisów na różnego rodzaju smoothie, soki i desery, dzięki którym na buzi malucha będzie malował się uśmiech.
Spis treści:
- System Fill’n Squeeze
- ANANASOWE SMOOTHIE
- TRUSKAWKOWE SMOOTHIE
- SOK Z MANGO, ANANASA I JARMUŻU
- WIŚNIOWO-ANANASOWE SMOOTHIE
- JEŻYNOWE SMOOTHIE
- WINOGRONOWE SMOOTHIE
- DYNIOWE SMOOTHIE
- MELONOWE SMOOTHIE
- SMOOTHIE Z BRZOSKWIŃ, MALIN I GRUSZEK
- GRUBA SOCZEWICA I ZUPA Z MARCHEWKI
- BULION WARZYWNY
- OWSIANKA Z JABŁKIEM, GRUSZKĄ I MORELĄ
- PYSZNE JABŁKA I PUREE Z RABARBARU
- PRZEPIS NA ROZKOSZ Z MANGO
- MALINOWY DESER
- JABŁKO BRZOSKWINIA BANAN
- ARBUZOWE SLUSHIE
- KREM Z BROKUŁÓW
- PUREE Z GRUSZKI
- PUREE Z BORÓWKI I SZPINAKU
- PUREE Z KURCZAKA I SZPARAGÓW
System Fill’n Squeeze
Idealnym rozwiązaniem do takich kulinarnych nowości dla dziecka jest system Fill’n Squeeze, składający się z saszetek i pojemnika do ich napełnienia konkretną owocową treścią. Opracowano go w ten sposób, aby umożliwić karmienie dziecka zarówno w domu, jak i poza nim. Zalet jest mnóstwo - na czele z wygodą przenośnej saszetki, z której dziecko może jeść w każdych warunkach, bez zbędnego bałaganu. Wystarczy wspomnieć jeszcze o domowym, zdrowym i zawsze świeżym jedzeniu dla Twojego malucha – niezależnie od aktualnego miejsca pobytu.
Wspomniane wyżej saszetki nadają się do zamrażania. Napełnione torebki mogą być w ten sposób przechowywane, a następnie rozmrożone i podane dziecku. W lodówce woreczki można przechowywać przez pełną dobę i zawsze będą pod ręką.
Przeczytaj także: Rozszerzanie diety dziecka. Oto 9 złotych zasad
Ale do rzeczy. Oto wiele genialnych i sprawdzonych przepisów na przeróżne pyszności, którymi bobas nasyci swój brzuszek. I będzie tylko domagał jeszcze więcej!
ANANASOWE SMOOTHIE
Będziesz potrzebować:
2 świeże pierścienie ananasa
2 łyżki niesłodzonego kremu kokosowego
20 ml soku jabłkowego
Przygotowanie:
Mieszaj wszystkie składniki w blenderze dopóki nie będą płynne i pieniste.
Liczba woreczków: 2
Czas: 5 minut
Trudność: Bardzo proste!
TRUSKAWSKOWE SMOOTHIE
Będziesz potrzebować:
1 kobiałkę truskawek (posiekanych na małe części)
50 ml mleka pełnotłustego
150 ml pełnotłustego jogurtu
30 ml soku jabłkowego
Przygotowanie:
Trzymaj truskawki w blenderze dopóki nie staną się płynne.
Dodaj odpowiednią dla Ciebie ilość mleka, następnie dodaj jogurt i sok jabłkowy
Napełnij woreczki
Liczba woreczków: 5
Trudność: Bardzo proste!
SOK Z MANGO, ANANASA I JARMUŻU
Będziesz potrzebować:
150-300 g luźno pakowanego posiekanego jarmużu z usuniętymi żebrami (około 3-4 listki)
1 mango
150g posiekanego świeżego ananasa
Przygotowanie:
Obierz i posiekaj mango przed wyciskaniem soku
Wyciśnij wszystkie składniki zaczynając od jarmużu
Liczba woreczków: 4
Czas: 15 minut
Trudność: Naprawdę proste!
WIŚNIOWO-ANANASOWE SMOOTHIE
Będziesz potrzebować:
150 g mrożonych wiśni
150 g mrożonych kawałków ananasa
236 ml soku pomarańczowego
75 g banana
142 g greckiego jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
Najpierw dodaj sok pomarańczowy do blendera.
Mieszaj wszystkie składniki razem dopóki nie będą płynne.
Trudność: Naprawdę proste!
JEŻYNOWE SMOOTHIE
Będziesz potrzebować:
118 ml mleka kokosowego
75 g nierozmrożonych jeżyn
75 g truskawek
Sok cytrynowy uzyskany z jednej cytryny
½ łyżeczki proszku waniliowego
Przygotowanie:
Umieść wszystkie składniki w systemie Fill n Squeeze i blenduj dopóki nie staną się płynne.
Trudność: Naprawdę proste!
WINOGRONOWE SMOOTHIE
Będziesz potrzebować:
300 g mrożonych winogron
125 g jogurtu waniliowego
158 ml wody
Przygotowanie:
Blenduj dopóki składniki nie będą płynne!
Trudność: Bardzo proste!
DYNIOWE SMOOTHIE
Będziesz potrzebować:
118 ml niesłodzonego mleka migdałowego
285 g greckiego jogurtu naturalnego
150 g dyni w puszkach
2 łyżeczki czystego syropu klonowego
1 łyżeczkę dyniowej przyprawy do ciasta
1 średniej wielkości banana
Przygotowanie:
Blenduj wszystkie składniki aż do uzyskania płynnej konsystencji.
Trudność: Proste!
MELONOWE SMOOTHIE
Będziesz potrzebować:
½ melona miodowego
½ kantalupy
4 plasterki arbuza
Przygotowanie:
Blenduj aż do uzyskania płynnej konsystencji. Świetne orzeźwienie na gorące letnie dni.
Liczba woreczków: 4
Czas: 10 minut
Trudność: Bardzo proste!
SMOOTHIE Z BRZOSKWIŃ, MALIN I GRUSZEK
Będziesz potrzebować:
4 gruszki
2 brzoskwinie
250 g malin
4 łyżki jogurtu greckiego
Przygotowanie:
Blenduj wszystkie składniki razem aż do uzyskania płynnej konsystencji!
Czas: 10 minut
Trudność: Niezwykle proste i smaczne!
GRUBA SOCZEWICA I ZUPA Z MARCHEWKI
Będziesz potrzebować:
1 łyżeczkę oliwy
1 małą cebulę, obraną i pokrojoną w cienkie plasterki
2 marchewki, obrane i pokrojone w cienkie plasterki
1 średniego słodkiego ziemniaka, obranego i pokrojonego w kostkę
1 ząbek czosnku, obranego i posiekanego
200g czerwonej soczewicy
1.1l domowego bulionu warzywnego lub filtrowanej wody
Przygotowanie:
Rozgrzej olej w dużym rondlu, dodaj cebulę, marchewkę i czosnek. Gotuj od 3 do 5 minut następnie dodaj soczewicę, słodkie ziemniaki i bulion warzywny. Gotuj, następnie zakryj, zmniejsz temperaturę i duś przez 30 minut. Zrób purée w blenderze lub robocie kuchennym, w razie potrzeby blenduj partiami.
Liczba woreczków: 6-8
Czas: 40 minut
Trudność: Bardzo proste i smaczne!
BULION WARZYWNY
Będziesz potrzebować:
2 łyżeczki oliwy
1 małą cebulę delikatnie posiekaną
2 marchewki, obrane i pokrojone w kostkę
1 średni por delikatnie posiekany
1 średni ziemniak, obrany i pokrojony w kostkę
½ małej rzepy, obraną i pokrojoną w kostkę
900 ml domowego bulionu warzywnego
1 średniej marchewkę delikatnie startą
Przygotowanie:
Rozgrzej olej na patelni, dodaj cebulę i gotuj przez 3-4 minuty.
Dodaj marchewki, por, ziemniaki i rzepę, a następnie gotuj przez dobre 5 minut.
Wlej do bulionu, doprowadź do wrzenia i duś przez 30 minut.
Dodaj tartą marchewkę i duś przez dobre 10 minut dopóki warzywa nie będą miękkie.
Zrób purée i napełnij torebki.
Liczba torebek: 8-10
Czas: 50 minut
Trudność: Bardzo proste!
OWSIANKA Z JABŁKIEM, GRUSZKĄ I MORELĄ
Będziesz potrzebować:
1 jabłko obrane, wydrążone i posiekane w kostkę
1 dojrzałą gruszkę, obraną, wydrążoną i posiekaną w kostkę
4 gotowe do jedzenia smażone morele, pokrojone w kostkę
Szczyptę cynamonu
4 łyżki wody
150 ml mleka
15 g płatków owsianych (3 łyżki)
Przygotowanie:
1. Włóż wszystkie owoce do rondla z wodą. Zakryj i gotuj przez około 6 minut, aż owoce będą miękkie.
2. W tym czasie do mniejszego rondla nalej mleko i wsyp płatki owsiane. Doprowadź do wrzenia, a następnie duś i okazjonalnie mieszaj przez 3 minuty.
3. Połącz owoce i płatki owsiane i zblenduj je razem.
Liczba woreczków: 4
Czas: 15 minut
Trudność: Proste!
PYSZNE JABŁKA I PUREE Z RABARBARU
Będziesz potrzebować:
1 kg jabłek
Małą kiść rabarbaru
200 g naturalnego lub waniliowego jogurtu
Przygotowanie:
Obierz jabłka i umieść je w rondlu razem z posiekanym rabarbarem.
Dodaj wodę tak żeby przykryła spód patelni i gotujemy z pokrywką. Następnie duś przez pół godziny, aż owoce nie będą miękkie.
Możesz je lekko schłodzić i następnie zblendować aż będą płynne. Dodaj jogurt i wolno blenduj aż składniki się zmieszają.
Liczba woreczków: 11
Czas: 10 minut
Trudność: Bułka z masłem!
PRZEPIS NA ROZKOSZ Z MANGO
Będziesz potrzebować:
2 dużych dojrzałych mang
240 g waniliowego lub naturalnego jogurtu
Dużą garść świeżych lub mrożonych truskawek
Przygotowanie:
Umieść mango i truskawki w blenderze i mieszaj aż będą płynne. Dodaj jogurt i wolno blenduj aż składniki się zmieszają.
Liczba woreczków: 9
Czas: 10 minut
Trudność: Bułka z masłem!
MALINOWY DESER
Będziesz potrzebować:
250 g malin (świeżych lub mrożonych)
4 dojrzałe gruszki, obrane, wydrążone i posiekane
2 brzoskwinie, obrane i posiekane
4 łyżki greckiego jogurtu
Przygotowanie:
Umieść owoce na rondlu i duś delikatnie przez 20 minut. Następnie lekko schłodź i zrób puree w blenderze. Dodaj jogurt i wymieszaj wszystko razem.
Liczba woreczków: 9
Czas: 10 minut
Trudność: Bułka z masłem!
JABŁKO BRZOSKWINIA BANAN
Będziesz potrzebować:
1 obraną gruszkę
1 wydrążone, obrane jabłko
½ dojrzałego banana
6 łyżek wody
Przygotowanie:
Pokrojone w kostkę jabłko i brzoskwinię duś razem na małej patelni z wodą, dopóki owoce nie będą miękkie. Zgniecionego banana zmieszaj z jabłkiem i brzoskwinią, a następnie zrób puree.
Liczba woreczków: 2
Czas: 10 minut
Trudność: Bardzo proste!
ARBUZOWE SLUSHIE
Będziesz potrzebować:
800 g posiekanego arbuza bez pestek
Garść lodu
Przygotowanie:
Umieść arbuza w misce.
Miksuj na średniej prędkości przez 30 sekund.
Dodaj lód.
Miksuj na dużej prędkości dopóki nie uzyskasz pożądanej konsystencji. Jeżeli wolisz gęstsze, dodaj więcej lodu i miksuj.
Liczba woreczków: 10
Czas: 10 minut
Trudność: Bardzo proste!
KREM Z BROKUŁÓW
Będziesz potrzebować:
1 brokuł
½ cebuli
1 łyżka oliwy z oliwek
0,5 l wody
150 g marchewek
Przygotowanie:
Obierz cebulę i posiekają ją na większe kawałki.
Do garnka wlej oliwę z oliwek, a następnie dodaj cebulę.
Umyj brokuł, odetnij nożem różyczki i dodaj je do garnka.
Dodaj również marchewkę.
Wlej wodę do garnka i zagotuj zupę.
Czas: 30 minut
Trudność: Proste!
PUREE Z GRUSZKI
Będziesz potrzebować:
3 świeże, dojrzałe gruszki
4 łyżki gotowanej, filtrowanej wody
Przygotowanie:
Umyj gruszki zimną wodą. Obierz, przepołów, wydryluj je i posiekaj. Włóż gruszki na rondelek z wodą. Zagotuj, przykryj i obniż temperaturę i duś przez 10 minut dopóki gruszki nie będą miękkie.
Odcedź i wykonaj puree w blenderze lub robocie kuchennym. Uzupełnij woreczki.
Liczba woreczków: 5
Czas: 20 minut
Trudność: Proste!
PUREE Z BORÓWKI I SZPINAKU
Będziesz potrzebować:
300 g mrożonego szpinaku
75 g borówek
½ łyżeczki soku z cytryny
2 łyżki wody
Przygotowanie:
Włóż szpinak do rondla i zalej wodą. Ugotuj, przykryj i duś od 6 do 7 minut. Osusz.
Przez około jedną minutę miksuj szpinak, borówki, sok z cytryny i wodę. Jeśli potrzebne, dodaj jedną łyżkę wody by puree było bardziej płynne.
Liczba woreczków: 5
Czas: 15 minut
Trudność: Proste!
PUREE Z KURCZAKA I SZPARAGÓW
Będziesz potrzebować:
2 łyżeczki oleju kokosowego
½ małej, posiekanej cebuli
Kiść zielonych szparag posiekanych na małe kawałeczki
250 ml bulionu z kurczaka
¼ łyżeczki bazylii
¼ łyżeczki świeżego czosnku
200 ml greckiego jogurtu
200 g gotowanej piersi z kurczaka
Przygotowanie:
Rozgrzej olej na dużej patelce i trzymając na średniej temperaturze, dodaj cebulę i smaż aż będzie miękka.
Dodaj szparagi, bulion z kurczaka, bazylię i czosnek; gotuj w średniej temperaturze
Zmniejsz temperaturę i duś szparagi, aż będą miękkie. Przestań gotować i wmieszaj jogurt i kurczaka. Miksuj w partiach w blenderze.
Liczba woreczków: 5
Czas: 120 minut
Trudność: Super proste!