Jak mus to mus, najlepiej zdrowy i świeży. Sprawdź nasze przepisy na smaczne pożywki dla dzieci

2019-08-13
Jak mus to mus, najlepiej zdrowy i świeży. Sprawdź nasze przepisy na smaczne pożywki dla dzieci

Wszyscy specjaliści zalecają regularne karmienie szkraba świeżymi produktami, w tym owocowo-warzywnymi koktajlami i musami. Pomagają one we wprowadzaniu pełnych, domowych posiłków do diety niemowlaka. Prezentujemy szereg ciekawych przepisów na różnego rodzaju smoothie, soki i desery, dzięki którym na buzi malucha będzie malował się uśmiech.


Idealnym rozwiązaniem do takich kulinarnych nowości dla dziecka jest system Fill’n Squeeze, składający się z saszetek i pojemnika do ich napełnienia konkretną owocową treścią. Opracowano go w ten sposób, aby umożliwić karmienie dziecka zarówno w domu, jak i poza nim. Zalet jest mnóstwo - na czele z wygodą przenośnej saszetki, z której dziecko może jeść w każdych warunkach, bez zbędnego bałaganu. Wystarczy wspomnieć jeszcze o domowym, zdrowym i zawsze świeżym jedzeniu dla Twojego malucha – niezależnie od aktualnego miejsca pobytu.

Wspomniane wyżej saszetki nadają się do zamrażania. Napełnione torebki mogą być w ten sposób przechowywane, a następnie rozmrożone i podane dziecku. W lodówce woreczki można przechowywać przez pełną dobę i zawsze będą pod ręką.

Przeczytaj także: Rozszerzanie diety dziecka. Oto 9 złotych zasad 

Ale do rzeczy. Oto wiele genialnych i sprawdzonych przepisów na przeróżne pyszności, którymi bobas nasyci swój brzuszek. I będzie tylko domagał jeszcze więcej!

ANANASOWE SMOOTHIE

Będziesz potrzebować:

2 świeże pierścienie ananasa
2 łyżki niesłodzonego kremu kokosowego
20 ml soku jabłkowego

Przygotowanie:
Mieszaj wszystkie składniki w blenderze dopóki nie będą płynne i pieniste.

Liczba woreczków: 2
Czas: 5 minut
Trudność: Bardzo proste!

TRUSKAWSKOWE SMOOTHIE

Będziesz potrzebować:

1 kobiałkę truskawek (posiekanych na małe części)
50 ml mleka pełnotłustego
150 ml pełnotłustego jogurtu
30 ml soku jabłkowego

Przygotowanie:

Trzymaj truskawki w blenderze dopóki nie staną się płynne.
Dodaj odpowiednią dla Ciebie ilość mleka, następnie dodaj jogurt i sok jabłkowy
Napełnij woreczki

Liczba woreczków: 5
Trudność: Bardzo proste!

SOK Z MANGO, ANANASA I JARMUŻU

Będziesz potrzebować:

150-300 g luźno pakowanego posiekanego jarmużu z usuniętymi żebrami (około 3-4 listki)
1 mango
150g posiekanego świeżego ananasa

Przygotowanie:

Obierz i posiekaj mango przed wyciskaniem soku
Wyciśnij wszystkie składniki zaczynając od jarmużu

Liczba woreczków: 4
Czas: 15 minut
Trudność: Naprawdę proste!

WIŚNIOWO-ANANASOWE SMOOTHIE

Będziesz potrzebować:

150 g mrożonych wiśni
150 g mrożonych kawałków ananasa
236 ml soku pomarańczowego
75 g banana
142 g greckiego jogurtu naturalnego

Przygotowanie:

Najpierw dodaj sok pomarańczowy do blendera.
Mieszaj wszystkie składniki razem dopóki nie będą płynne.
Trudność: Naprawdę proste!

JEŻYNOWE SMOOTHIE

Będziesz potrzebować:

118 ml mleka kokosowego
75 g nierozmrożonych jeżyn
75 g truskawek
Sok cytrynowy uzyskany z jednej cytryny
½ łyżeczki proszku waniliowego

Przygotowanie:

Umieść wszystkie składniki w systemie Fill n Squeeze i blenduj dopóki nie staną się płynne.
Trudność: Naprawdę proste!

WINOGRONOWE SMOOTHIE

Będziesz potrzebować:

300 g mrożonych winogron
125 g jogurtu waniliowego
158 ml wody

Przygotowanie:

Blenduj dopóki składniki nie będą płynne!
Trudność: Bardzo proste!

DYNIOWE SMOOTHIE

Będziesz potrzebować:

118 ml niesłodzonego mleka migdałowego
285 g greckiego jogurtu naturalnego
150 g dyni w puszkach
2 łyżeczki czystego syropu klonowego
1 łyżeczkę dyniowej przyprawy do ciasta
1 średniej wielkości banana

Przygotowanie:

Blenduj wszystkie składniki aż do uzyskania płynnej konsystencji.
Trudność: Proste!

MELONOWE SMOOTHIE

Będziesz potrzebować:

½ melona miodowego
½ kantalupy
4 plasterki arbuza

Przygotowanie:

Blenduj aż do uzyskania płynnej konsystencji. Świetne orzeźwienie na gorące letnie dni.

Liczba woreczków: 4
Czas: 10 minut
Trudność: Bardzo proste!

GRUBA SOCZEWICA I ZUPA Z MARCHEWKI

Będziesz potrzebować:

1 łyżeczkę oliwy
1 małą cebulę, obraną i pokrojoną w cienkie plasterki
2 marchewki, obrane i pokrojone w cienkie plasterki
1 średniego słodkiego ziemniaka, obranego i pokrojonego w kostkę
1 ząbek czosnku, obranego i posiekanego
200g czerwonej soczewicy
1.1l domowego bulionu warzywnego lub filtrowanej wody

Przygotowanie:

Rozgrzej olej w dużym rondlu, dodaj cebulę, marchewkę i czosnek. Gotuj od 3 do 5 minut następnie dodaj soczewicę, słodkie ziemniaki i bulion warzywny. Gotuj, następnie zakryj, zmniejsz temperaturę i duś przez 30 minut. Zrób purée w blenderze lub robocie kuchennym, w razie potrzeby blenduj partiami.

Liczba woreczków: 6-8
Czas: 40 minut
Trudność: Bardzo proste i smaczne!

BULION WARZYWNY

Będziesz potrzebować:

2 łyżeczki oliwy
1 małą cebulę delikatnie posiekaną
2 marchewki, obrane i pokrojone w kostkę
1 średni por delikatnie posiekany
1 średni ziemniak, obrany i pokrojony w kostkę
½ małej rzepy, obraną i pokrojoną w kostkę
900 ml domowego bulionu warzywnego
1 średniej marchewkę delikatnie startą

Przygotowanie:

Rozgrzej olej na patelni, dodaj cebulę i gotuj przez 3-4 minuty.
Dodaj marchewki, por, ziemniaki i rzepę, a następnie gotuj przez dobre 5 minut.
Wlej do bulionu, doprowadź do wrzenia i duś przez 30 minut.
Dodaj tartą marchewkę i duś przez dobre 10 minut dopóki warzywa nie będą miękkie.
Zrób purée i napełnij torebki.

Liczba torebek: 8-10
Czas: 50 minut
Trudność: Bardzo proste!

OWSIANKA Z JABŁKIEM, GRUSZKĄ I MORELĄ

Będziesz potrzebować:

1 jabłko obrane, wydrążone i posiekane w kostkę
1 dojrzałą gruszkę, obraną, wydrążoną i posiekaną w kostkę
4 gotowe do jedzenia smażone morele, pokrojone w kostkę
Szczyptę cynamonu
4 łyżki wody
150 ml mleka
15 g płatków owsianych (3 łyżki)

Przygotowanie:

1. Włóż wszystkie owoce do rondla z wodą. Zakryj i gotuj przez około 6 minut, aż owoce będą miękkie.
2. W tym czasie do mniejszego rondla nalej mleko i wsyp płatki owsiane. Doprowadź do wrzenia, a następnie duś i okazjonalnie mieszaj przez 3 minuty.
3. Połącz owoce i płatki owsiane i zblenduj je razem.

Liczba woreczków: 4
Czas: 15 minut
Trudność: Proste!

PYSZNE JABŁKA I PUREE Z RABARBARU

Będziesz potrzebować:

1 kg jabłek
Małą kiść rabarbaru
200 g naturalnego lub waniliowego jogurtu
Przygotowanie:
Obierz jabłka i umieść je w rondlu razem z posiekanym rabarbarem.
Dodaj wodę tak żeby przykryła spód patelni i gotujemy z pokrywką. Następnie duś przez pół godziny, aż owoce nie będą miękkie.
Możesz je lekko schłodzić i następnie zblendować aż będą płynne. Dodaj jogurt i wolno blenduj aż składniki się zmieszają.

Liczba woreczków: 11
Czas: 10 minut
Trudność: Bułka z masłem!

PRZEPIS NA ROZKOSZ Z MANGO

Będziesz potrzebować:

2 dużych dojrzałych mang
240 g waniliowego lub naturalnego jogurtu
Dużą garść świeżych lub mrożonych truskawek

Przygotowanie:

Umieść mango i truskawki w blenderze i mieszaj aż będą płynne. Dodaj jogurt i wolno blenduj aż składniki się zmieszają.

Liczba woreczków: 9
Czas: 10 minut
Trudność: Bułka z masłem!

MALINOWY DESER

Będziesz potrzebować:

250 g malin (świeżych lub mrożonych)
4 dojrzałe gruszki, obrane, wydrążone i posiekane
2 brzoskwinie, obrane i posiekane
4 łyżki greckiego jogurtu

Przygotowanie:

Umieść owoce na rondlu i duś delikatnie przez 20 minut. Następnie lekko schłodź i zrób puree w blenderze. Dodaj jogurt i wymieszaj wszystko razem.

Liczba woreczków: 9
Czas: 10 minut
Trudność: Bułka z masłem!

JABŁKO BRZOSKIWNIA BANAN

Będziesz potrzebować:

1 obraną gruszkę
1 wydrążone, obrane jabłko
½ dojrzałego banana
6 łyżek wody

Przygotowanie:

Pokrojone w kostkę jabłko i brzoskwinię duś razem na małej patelni z wodą, dopóki owoce nie będą miękkie. Zgniecionego banana zmieszaj z jabłkiem i brzoskwinią, a następnie zrób puree.

Liczba woreczków: 2
Czas: 10 minut
Trudność: Bardzo proste!

ARBUZOWE SLUSHIE

Będziesz potrzebować:

800 g posiekanego arbuza bez pestek
Garść lodu

Przygotowanie:

Umieść arbuza w misce.
Miksuj na średniej prędkości przez 30 sekund.
Dodaj lód.
Miksuj na dużej prędkości dopóki nie uzyskasz pożądanej konsystencji. Jeżeli wolisz gęstsze, dodaj więcej lodu i miksuj.

Liczba woreczków: 10
Czas: 10 minut
Trudność: Bardzo proste!

PUREE Z GRUSZKI

Będziesz potrzebować:

3 świeże, dojrzałe gruszki
4 łyżki gotowanej, filtrowanej wody

Przygotowanie:

Umyj gruszki zimną wodą. Obierz, przepołów, wydryluj je i posiekaj. Włóż gruszki na rondelek z wodą. Zagotuj, przykryj i obniż temperaturę i duś przez 10 minut dopóki gruszki nie będą miękkie.
Odcedź i wykonaj puree w blenderze lub robocie kuchennym. Uzupełnij woreczki.

Liczba woreczków: 5
Czas: 20 minut
Trudność: Proste!

PUREE Z BORÓWKI I SZPINAKU

Będziesz potrzebować:

300 g mrożonego szpinaku
75 g borówek
½ łyżeczki soku z cytryny
2 łyżki wody

Przygotowanie:

Włóż szpinak do rondla i zalej wodą. Ugotuj, przykryj i duś od 6 do 7 minut. Osusz.
Przez około jedną minutę miksuj szpinak, borówki, sok z cytryny i wodę. Jeśli potrzebne, dodaj jedną łyżkę wody by puree było bardziej płynne.

Liczba woreczków: 5
Czas: 15 minut
Trudność: Proste!

PUREE Z KURCZAKA I SZPARAGÓW

Będziesz potrzebować:

2 łyżeczki oleju kokosowego
½ małej, posiekanej cebuli
Kiść zielonych szparag posiekanych na małe kawałeczki
250 ml bulionu z kurczaka
¼ łyżeczki bazylii
¼ łyżeczki świeżego czosnku
200 ml greckiego jogurtu
200 g gotowanej piersi z kurczaka

Przygotowanie:

Rozgrzej olej na dużej patelce i trzymając na średniej temperaturze, dodaj cebulę i smaż aż będzie miękka.
Dodaj szparagi, bulion z kurczaka, bazylię i czosnek; gotuj w średniej temperaturze
Zmniejsz temperaturę i duś szparagi, aż będą miękkie. Przestań gotować i wmieszaj jogurt i kurczaka. Miksuj w partiach w blenderze.

Liczba woreczków: 5
Czas: 120 minut
Trudność: Super proste!
Pokaż więcej wpisów z Sierpień 2019
This page uses cookie files to provide its services in accordance to Cookies Usage Policy. You can determine conditions of storing or access to cookie files in your web browser.
Close
pixel